Agility

Slalom är verkligen inte lätt! Det är dessutom svårt att hitta den perfekta svårighetsgraden och i vilken utsträckning det behöver nötas, utan att göra det för svårt eller ännu värre, tråkigt för hunden. Slalomet känns lite som en stoppkloss för oss. Jag får lite ångest bara jag tänker på det. Jag känner mig lite beroende av våra stödhjul (läs: bågar) för så fort jag tar bort dem blir jag tveksam och osäker vilket sätter sig i Zombie direkt, och rätt som det är har hon gått ur en port för tidigt. Idag körde jag fyra repetitioner och jag tror det räcker alldeles utmärkt i dagsläget. Två gånger med bågar och två gånger utan och de två sista gångerna låg mitt fokus på att jag ska vara likadan då som jag är när bågarna är på. Allt kan inte gå från klarhet till klarhet och det här är helt klart något vi kommer få jobba på. Det finns inga genvägar att ta så det är bara att träna vidare.

Jag har börjat väva in lite svårare grejer i vår träning också, även om 85% fortfarande är grundgrejer. Det känns roligt att få utmana mig själv lite för mycket av det nya vi tränar är sånt jag aldrig kunnat göra med Ozzy. Så nu försöker jag få in lite threadle, ta hinder från fel håll, dolda tunnelingångar och diskriminering i vår träning. Vi tar det sakta men säkert för med dessa grejer är det ingen stress.

Zombie var, sist vi tränade bana i veckan, inte riktigt sig själv, fast på ett roligt sätt. Om jag skulle beskriva Zombie agilitymässigt så är det som snäll, lite försiktig och stabil. I torsdags var hon rätt slarvig och körde lite då och då sitt egna race. Jag kunde inte göra annat än att skratta för jag har aldrig varit med om att hon struntat i mig och tänkt själv :D . Efter i torsdags känner jag en större säkerhet i att Zombie nog har en resa kvar att göra och att jag nog kommer kunna hitta det där sista lilla extra i henne.

Jag har lärt in en ny startposition och jag är mer än nöjd. Hon får nu gå in i mellan benen och sätta sig. Hon känns mycket tryggare och vill söka in själv så nu har vi mycket mindre konflikter i starten plus att jag älskar att jag kan rikta henne precis som jag vill med dessa starter :) .

2 Comments

  1. Åsa o toktassarna augusti 31, 2013 6:09 e m  Svara

    Det här kanske är överflödiga tips men då kan du bara bortse från dem, men våga ta pauser! Kanske upp till en veckas slalompaus. Många poletter trillar ner när man vilar :)

    Och om du har problem med att hon vill sticka ur sista pinnen så kan man testa att belöna bakåt istället för framåt, dvs kasta belöningen tillbaka mot slalomens början (lättast när man kör vänsterslalom) för att lära hunden att RUNDA sista pinnen ordentligt.

    • Sara augusti 31, 2013 6:45 e m  Svara

      Tack snälla för tipsen! Pauser tar vi med jämna mellanrum av just den anledningen du säger men att belöna bakåt har jag inte testat så det ska jag göra nästa slalompass! Tack!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *