Färskfoder

Nu anser jag att Zombie är stor nog att inte äta valpfoder längre och som planerat får hon nu äta färskfoder istället. Idag var första gången hon fick smaka och hon tyckte såklart det var jättegott! Jag gillar färskfoder då det känns som det naturligaste fodret för hundar och det känns som det har det bästa innehållet. Det kanske inte alls stämmer men jag upplever det som ett nyttigare alternativ med mindre ”skit” i. Nackdelen är väl att det inte är lika bra för tänderna med jag tror nog lite extra tuggben jämnar ut det. Sen har det också ett väldigt högt näringsupptag så jag får hålla koll på hennes vikt. Hon har redan nu lite mycket hull kan jag tycka, absolut inte tjock, men lite extra har hon nog. Valpfodret är ju också väldigt högt på energi så förhoppningsvis ska vi nu kunna hitta en bra balans och i och med det ett bra vikt och hull.

Gubbarna åt även dom färskfoder en gång i tiden men blev runda som klot av det trots att de åt den smalaste varianten. Så dom får fortsätta äta pro plan. Försökte byta till ett annat foder för ett tag sen men Ikaros gick upp 2 kilo på bara ett par veckor och var konstant hungrig. För Ozzys del tror jag foderbytet kan ha haft en bidragande faktor till hur sjuk han varit med blod i bajset och så.

Idag har jag beställt två nya leksaker från agilitybutiken. En nätboll att kampa med och en kampleksak i elastiskt snöre. Jag hoppas att Zombie kommer uppskatta dom. Idag köpte jag också en ny boll i snöre att kampa med eftersom jag råkade kasta bort den jag hade bakom sargen i ridhuset.

4 Comments

 1. Sandra, Thyra, Lhine & Rhiva mars 27, 2013 6:51 f m  Svara

  Jag har också funderat över det där med tänderna när hundarna äter färskfoder, men inga av mina hundar har någon tandsten. Inte ens Thyra snart 9 år, och de har ätit färskfoder allihopa i 1 år nu.

  Ser dock till att köpa märgben iallafall en gång i månaden, så det kanske blir en del ”tandvård” när de tuggar på dom.

 2. Jenny mars 27, 2013 11:58 f m  Svara

  Att torrfoder är bra för tänderna är en myt, det är inte tillräckligt hårt för att göra nån skillnad så du har rätt j att tuggben är lösningen.
  Tvärtom innehåller ju färskfoder ofta inte lika mycket kolhydrater, vilket är främsta anledningen till tandsten och plack. Sigges tänder är mkt finare med färskfoder.

 3. emma mars 27, 2013 12:56 e m  Svara

  Håller till fullo med Jenny om ovanstående. Se till att ge henne något märgben eller hårt ben då och då så går det säkert kanon ändå! :)

 4. Stina mars 27, 2013 4:59 e m  Svara

  Hundarna får bättre tänder av färskfoder! Ser stor skillnad på Koffs tänder nu jämfört med när han bara fick torrfoder och då äter han ändå väldigt mycket mindre ben nu eftersom han inte längre gillar märgben osv.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *