Trööött

Jag har jobbat natt…varit vaken för länge och sovit för lite. Jag har ont i huvudet och mår dåligt, det är efter nattpassen som jag frågar mig själv varför jag utsätter mig själv för detta. Igår kväll när jag åkte till jobbet var det världens dimma som gjorde att sikten var så gott som noll. Jag blir vid dessa tillfällen alltid lika förvånad när andra bilister drar förbi mig i 120, har de någon magisk se genom dimma utrustning i sina bilar, det har i alla fall inte jag. Hemresan kan jag lova er inte var mycket bättre fast av andra anledningar. Att köra när man varit vaken ett dygn är inte att rekommendera, det kan liknas vid att ha druckit. Man tappar väldigt lätt koncentrationen och värmen i bilen gör en väldigt trött.  Jag känner tacksamhet varje gång jag tar mig hem helskinnad. Det är bättre sommartid för då har man ljuset till hjälp…men nog om detta…

I går träffade jag Johanna och vi tog en promenad. Planen var att vi skulle avsluta med att träna på LHU men ingen av oss var på det humöret så vi gick lite längre istället. Ozzy har börjat med ett väldigt lustigt beteende som jag tänkte höra om någon hade några uppslag på vad det kan handla om. Ozzy blir snart 3 år och hade det istället varit så att han snart skulle bli 1 år hade jag trott att detta berode på könsmognad. Ozzy har börjat rida Ikaros massor, speciellt när de leker. Igår ville han rida på Java vilket också kändes konstigt och jag tror inte hon är på väg in i löp men helt säker kan man ju inte vara, fast det skulle ändå inte förklara varför han vill rida Ikaros. Han gör det aldrig hemma utan bara när de leker. Är det något dominansbeteende? Hur ska jag få bort det, bli arg eller avleda? Jag känner mig osäker…

Utöver detta lilla dilemma funkar Ozzy väldigt bra nu, vi kämpar på med hundmöten och lite framsteg ser jag men inte tillräckligt stora så det känns som att jag borde börja leta bra instruktör som kan hjälpa mig. Här kommer lite bilder på en hög med hundar som leker. Max håller sig på sin kant och fattar nog inte hur de andra orkar hålla på som de gör :D

3 Comments

 1. Karin & Ruh december 29, 2010 8:42 f m  Svara

  Det finns som jag förstått det tre huvudgrupper av anledningar till varför hundar rider varann:

  - Sex: då en hane är översexuell, det kan vara svårt att veta varför den gör såhär.

  - Dominans: beror oftast på osäkerhet och att de vill trycka ner någon (en annan hund)

  - Stress: de kan rida för att göra sig av med stress. Det gäller det att försöka komma åt vad det är som får hunden stressad.

  Ett alternativ skulle jue kunna vara att hundmötena varit hans sätt att få ut stress och när du nu tagit tag i det så försöker han hitta ett annat sätt att hantera det på.

  Svårt att veta hur du ska agera, beror jue mkt på vad du tror är anledningen bakom beteendet.

 2. Linnea december 29, 2010 12:30 e m  Svara

  Jag är mitt uppe i en diskussion om flockdynamik annorstädes, så det är med det i huvudet jag kommer med en tanke. Kan det vara så att Ozzy börjar se sig själv som vuxen, och tycker att Ikaros inte är en lika lämplig ledare i deras lilla tvåflock och börjar ta hand om att kontrollera situationerna själv? En liten dominanshandling som säger ”jag är faktiskt den som styr”.

  En annan tanke är att han vill dämpa Ikaros. Tydligen kan en ”högre” hund rida på mer lågrangade hundar för att dämpa dem och ta ner aktiviteten. Samtidigt så förklarar det ju sannolikt inte varför han ville på Java, men å andra sidan låter han bli Max som jag tolkar din text, så det kanske ligger något i att han vill dämpa?

 3. Nathalie och Ayax december 29, 2010 8:00 e m  Svara

  http://www.agria.se/agria/text.nsf/printID/5569
  Hittade en liten text av Memea Mohlin, men vet inte om den hjälper så mycket. :S Är inte själv så insatt, och du fick väldigt bra råd av Karin och Linnea.

  Ayax blir faktiskt lite riden på av andra hanhundar (som oftast har varit runt 2 år), men jag tror det fortfarande kan handla om dominans, eftersom han är nyligen könsmogen. Jag brukar iaf separera dom isåfall, tycker lite synd om Ayax i den situationen. Och som Memea skriver kan ju tillslut hunden som ”ligger” underst utmana den ridande, och då kan det bli slagsmål.

  Hoppas du kommer fram till varför han är så, och hittar ett bra sätt att hantera situationen!
  kram Nathalie & lilleman

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *